Inverzeste Romania

Un copil, un copac

Astazi se incheie a IIa etapa de votare in campania „Proiectul Pepsi Refresh”. Probabil ca vom incheia pe unul din primele locuri. Insa nu asta este important, ci faptul ca ne vom califica in finala acestui proiect. Un proiect frumos, despre care am mai scris; un proiect care imi ofera sansa, mie si echipei Zibo, de a da viata unei actiuni la care lucram de vreun an de zile. Un proiect ecologic in care sa implicam cat mai multe scoli, licee si gradinite. Profitand si de programa scolara care prevede ca saptamana 2-6 aprilie 2012 va fi o „Saptamana altfel”, o saptamana fara cursuri, cu activitati extracurriculare, am propus proiectul „Un copil, un copac”. Proiect care iata, cu mare bucurie o spun, a primit o sustinere extrem de puternica, atat din partea ziborienilor (si mai ales a lor), cat si a presei online cu preocupari ecologiste. Mii de multumiri ziboriene acelora care ne-au votat. Sincer, m-asteptam sa ne calificam in finala, insa bucuria e cu atat mai mare cand vad nr. mare de voturi pe care l-am primit.

Acum, in treacat fie spus, declararea saptamanii 2-6 aprilie o „Saptamana altfel” se datoreaza cu siguranta si celor 2 editii ale actiunii noastre „Saptamana familiei, saptamana fara TV„. Actiune pe care o vom repeta si in 2-6 aprilie 2012 si in urma careia copiii vor beneficia de INTRARE GRATUITA la peste 250 muzee, gradini zoologice si botanice din toata tara.

Revenind la proiectul „Un copil, un copac”, as vrea ca in acest articol sa vin cu cateva precizari asupra modului in care se va desfasura actiunea. Poate in acest fel voi obtine si un feedback important de la voi, noi idei si propuneri.

Mai intai am sa raspund unei intrebari firesti:

De ce este actiunea „Un copil, un copac” un proiect urban?

 • Pentru ca daca nu luam astazi masuri, maine poate fi prea tarziu, iar „refresh-ul” sa fie atat de puternic incat o parte din orasele lumii sa nu mai existe, sau in cel mai bun caz conditiile de viata sa devina imposibile.

Incalzirea globala este un fenomen care exista, iar efectele negative incep sa se vada. O sa ma feresc sa tin aici un curs de ecologie, insa datele sunt tot mai alarmante.
Temperatura medie normala la suprafata Terrei este de 14 grade C. In prezent aceasta este de 14,5 grade. Dupa opinia oamenilor de stiinta, o crestere cu 2 grade este maximul pe care-l putem tolera, dincolo de care clima ar intra intr-un colaps total.
Cresterea temperaturii se datoreaza cresterii procentului de CO2 in atmosfera. Exista 2 tipuri de solutii:

  • reducerea si stoparea emisiilor de CO2 in atmosfera
  • redarea unor mari suprafete de teren vegetatiei naturale (impaduriri); se stie ca padurile (copacii, in general), folosesc CO2 in procesul de fotosinteza.

 „Solutiile bune la scara mica sunt adevarate binecuvantari, ce pot fi amplificate si repetate la infinit, pana ce castiga influenta globala….
Scara la care actionezi nu conteaza – oamenii, DA.” Citat din Richard Branson.

Citatul de mai sus sper sa va raspunda si la intrebarea rostita sau nerostita,  daca cumva am luat-o razna…:)

 • Pentru ca un oras fara parcuri este un oras batran, fara viata si fara frumusete. Cum ar putea arata un oras doar cu blocuri si pavaje?
Cum va fi organizata actiunea „Un copil, un copac”?
In aprilie 2012, inverzeste Romania!
Fiti alaturi de copiii din Romania! Fiecare copil va putea planta un copac.

„Daca vrei sa prosperi pentru un an, cultiva grau.
Daca vrei sa prosperi pentru zece ani, cultiva copaci,
Daca vrei sa prosperi pentru o viata, cultiva oameni.”
(Proverb chinezesc)

Scopul actiunii:  

 • amenajarea de spatii verzi in orasele Romaniei
 • refacerea padurilor defrisate
Vor fi invitate la parteneriat:
 • scolile, liceele, gradinitele din tara
 • primarii, Consilii Locale, Consilii Judetene
 • MECTS, Ministerul Mediului, Dir. Sivice Judetene
 • ONG-uri, sponsori
 Pentru ce avem nevoie de cei 20.000 dolari de la „Provocarea Pepsi Refresh”?
Pentru logistica necesara organizarii unei astfel de actiuni:
 • aplicatie online
 • promovare si publicitate
 • organizarea unui centru logistic
 • materiale promotionale pentru copiii participanti (tricouri, bratari verzi)
Cum va arata aplicatia online?
Parte a portalului www.zibo.ro, insa inregistrata si pe un domeniu specific, asa fel incat pe de o parte sa se poata utiliza baza de date a zibo.ro, insa sa se poata promova si independent.
Pagina de intrare va arata o harta a Romaniei, pe judete; judetele vor fi in culori diferite de la rosu spre verde, functie de inscrierile la actiune.
Pentru fiecare judet vor fi mai multe capitole:
 1. Cine sadeste? (scoli, licee, etc)
 2. Cine ofera copacii? (sponsori care ofera copaci, identificati dupa nr. de braduti si stejari; 1 bradut=10 copaci, 1 stejar = 10 braduti)
 3. Unde plantam? (locatii unde se vor realiza plantari de copaci)
 4. Responsabili pe judete
Bineinteles, cu zona de blog, cu multe articole despre participanti, teme ecologice, etc.
Pentru acest proiect, daca vom reusi sa castigam premiul de la Pesi, voi dori tare mult sa-i propun pozitia de project manager lui Stefan Murgeanu (parol ca inca nu am vorbit cu el, probabil va fi surprins, si sper ca va si accepta).
Acum, bineinteles ca mai sunt cateva amanunte pe care nu le voi face publice, insa daca ma ajutati si cu alte idei si propuneri, as fi onorat. Am si o mare rugaminte: astept comentarii si propuneri constructive; la comentarii de genul „de ce sa plantam copaci si sa nu facem nu stiu ce”, nu voi raspunde.
Reclame
 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: